VLADA SRPSKE POVEĆANJEM PENZIJA ANULIRALA INFLACIJU

0

DOBOJ – Vlada Republike Srpske jedina je na prostoru bivše Jugoslavije u ovoj godini anulirala rast stope inflacije za najstariju populaciju, s obzirom na to da su penzije redovnim i vanrednim povećanjem od januara kumulativno uvećane za 14,46 odsto, izjavio je direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja /PIO/ Mladen Milić.

Milić je istakao da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zaključno sa julom, stopa inflacije iznosila 12,76 odsto.

“Imali smo u januaru jedno redovno godišnje usklađivanje penzija od 3,36 odsto, paralelno i vanredno od 0,64 odsto i drugo vanredno povećanje od maja od 10 odsto”, izjavio je novinarima Milić u Doboju, gdje prisustvuje sastanku udruženja penzionera sa područja ove regije.

Milić je pozitivnim ocijenio i što je, zahvaljujući rastu plata i potrošnje, evidentiran povećan prihod po osnovu doprinosa koji je tokom sedam mjeseci za 13,34 odsto veći nego u istom periodu lani.

“Dakle, sav taj povećan prihod u odnosu na isti period prošle godine praktično je vraćen penzionerima kroz redovno godišnje usklađivanje i dva vanredna povećanja, ne računajući ovih 100 KM koje je dobilo 270.000 korisnika prava, od kojih 180.000 kao penzioneri, a 93.000 kao penzioneri, ali i pripadnici Vojske Republike Srpske u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, izjavio je Milić.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske od januara 2013. godine do danas imala ukupno 18 povećanja penzija, od čega šest redovnih godišnjih usklađivanja i 12 vanrednih povećanja, što je efektivno povećanje od blizu 57 odsto. Milić je naveo da je u tom periodu stopa rasta penzije bila veća od stope rasta prosječne plate.

“Prosječna penzija u Republici Srpskoj isplaćena za jul je 475 KM i čini nepunih 42 odsto prosječne plate, s obzirom na to da svega 7,8 odsto od 274.000 korisnika prava ima puni staž osiguranja odnosno 40 i više godina. Svi ostali imaju daleko manje”, izjavio je Milić.

On kaže da je više od 76.000 lica pravo na penziju ostvarilo sa od 15 do 20 godina staža, a za koje Vlada Republike Srpske svaki mjesec izdvaja dodatnih 5.000.000 KM kako bi se isplatila razlika između onog šta primaju i iznos na koji glasi njihovo rješenje.

“Posljednje tri Vlade redovno prate kretanje parametara koji u značajnoj mjeri utiču i na položaj oko 270.000 penzionera, od kojih više od 220.000 živi na teritoriji Republike Srpske”, izjavio je Milić.

On je podsjetio da još ima više od 20.000 korisnika koji su svoje pravo ostvarili prije 2001. godine kada je tadašnja vlast donijela jednostrano odluku i umanjila penzije za 50 odsto svim korisnicima prava, odnosno tada sa 208 KM na 104,5 KM, što se primjenjivalo sve do 2005. godine.

Milić je podsjetio da je prvo usklađivanje penzija bilo u 2007. godini od 11, potom 21 i 36 odsto. Zatim u 2008. u dva navrata – u maju sa šest odsto, te 9,9 odsto u avgustu.

“Da je u onom periodu Vlada, koju je vodio PDP i SDS, bila odgovornija, da nisu smanjili penzije za 50 odsto svim korisnicima prava, a tada ih je bilo više od 180.000, i da su redovno godišnje usklađivali samo po 2,5 odsto, prosječna penzija u Republici Srpskoj, odgovorno tvrdim, bila bi više od 600 KM, odnosno bila bi 58 do 59 odsto prosječne plate”, rekao je Milić.

On je naveo da danas sa efektivnim stažom od 40 i više godina prosječna penzija iznosi 703 KM, što je više od 62 odsto prosječne plate.

Milić je ukazao i na trend u svijetu i zemljama Evrope da korisnik prava iz obaveznog – državnog osiguranja, izuzev onih sa natprosječnim primanjima tokom radnog vijeka, ne može sebi obezbijediti normalan život, a u prilog tome ide podatak da sve veći broj njih kupuje nekretnine na prostoru Republike Srpske i BiH.

U Doboju sastanku udruženja penzionera sa područja dobojske regije prisustvuje i predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović, predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske Slobodan Brdar i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име