Vožnja “bez ruku” i slušalice pišu kazne

0

BANjALUKA – Vožnja bicikla “bez ruku”, slušalice u ušima i pričanje na mobilni telefon samo su neki od 172 prekršaja zbog kojih je policija u Srpskoj u posljednja tri mjeseca ispisala kazne nesavjesnim vozačima dvotočkaša.

Najviše prekršaja, tačnije 116, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, odnosilo se na ispuštanje upravljača iz ruku, sklanjanje noge sa pedala, upotrebu slušalice za audio uređaje na oba uha i korišćenje mobilnog telefona. Kako su naveli u MUP-u, 51 kazna napisana je zbog nekorišćenja svjetloodbojnog prsluka ili odgovarajuće opreme koja obezbjeđuje adekvatnu uočljivost vozača od prvog sumraka do svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti.

– Od ukupnog broja prekršaja pet se odnosilo na prevoz djeteta mlađeg od osam godina bez posebno ugrađenog sjedišta i zaštitne kacige – istakli su u MUP-u. Dodali su da su za navedene prekršaje propisane jedinstvene novčane kazne u iznosu od 40 i 50 KM.

U periodu pojačane kontrole biciklista, policija, kako su istakli u MUP-u, nije zapazila električne trotinete koji se koriste na saobraćajnicama.

–  Ministarstvo je apelovalo na korisnike električnih trotineta da ih ne koriste na kolovozu, osim na površinama namijenjenim za igru i na privatnim posjedima, a izuzetno na trotoaru sa maksimalnom brzinom kretanja čovječijeg hoda, kako bi se na taj način zaštitili sebe ali i pješake – istakli su u MUP-u.

Dodali su da zakonskim nije definisan pojam električnog trotineta, pravila i uslovi pod kojima se mogu upotrebljavati u saobraćaju, odnosno nije propisano kojim površinama se smiju kretati i pod kojim uslovima i koja lica ih smiju koristiti, ali jeste propisano da je na kolovozu zabranjeno igranje, vožnja dječijim biciklom, romobilom, koturaljkama i slično, za šta kazna iznosi 30 KM.

Dok vozači motornih vozila moraju položiti vozački ispit, biciklisti i korisnici električnih trotineta su oslobođeni te obaveze, ali to, kako kaže viši stručni saradnik za prevenciju u Agenciji za bezbjednosti saobraćaja RS Nikola Torbica, ne znači da ne moraju poznavati saobraćajne propise.

– Posebno zabrinjava to što veliki broj biciklista nije propisno osvijetljen tokom noćne vožnje. Svaki biciklista bi trebao da nosi fluorescentni prsluk, dok bi iza leđa na biciklu morao da ima svjetlo crvene boje, a naprijed bijele. Nažalost, zakonom je ukinuta obaveza da biciklisti nose kacigu što je zaista apsurdno, jer ona prema istraživanjima u 70 odsto slučajeva spasava život – kazao je Torbica.

Dodao je da bi, po uzoru na evropske zemlje, trebalo obratiti pažnju na određene uslove za upravljanjem biciklom.

– Na primjer, uslov za upravljanje biciklom u Sloveniji jeste da se položi osnovni test o poznavanju pravila u vožnji ovim dvotočkašom. Kod nas je jedini uslov za učešće u saobraćaju da osoba nije mlađa od 12 godina – kazao je Torbica.

Izmjene zakona

U MUP-u RS podsjećaju da su planirane izmjene zakona iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na nivou Srpske i BiH i u jednom od ovih propisa biće definisan pojam i uslovi korišćenja električnih trotineta.

Kako su naveli, u izradi izmjena zakona učestvovaće veći broj subjekata bezbjednosti saobraćaja, uključujući i MUP Srpske. Dodali su da nadležne institucije za predlaganje izmjena zakona o bezbjednosti saobraćaja na nivou Srpske, Ministarstvo saobraćaja i veza RS, a na nivou BiH Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име