Vučić: Srbija će donirati još vakcina za građane BiH

0

SARAJEVO – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sarajevskom aerodromu da je Srbija obezbijedila 10.000 doza vakcine “Astra Zeneka” i da će donirati još vakcina ukoliko to vlasti BiH zatraže.

“Na vlastima je da vide način na koji će ih upotrebiti. Srećan sam da spasimo živote. Od ove četiri vakcine koje imamo, koju budu tražili građani BiH mi ćemo dostaviti”, poručio je Vučić.

On je apelovao na vlasti u BiH da “govore sve više jednim glasom prema Briselu” i zajednički ukažu na probleme, da ne optužuju jedni druge.

Vučić je naglasio da je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH inicrao da se organizuje veliki samit BiH i Srbije na svim nivoima administrativne vlasti obje zemlje.

“To bi trebalo da bude najveći samit, samit saradnje, povjerenja i da vidimo kako u budućnosti da otvorimo granice da bi ljudi mogli bolje da se osjećaju”, rekao je on.

Predsjednika Srbije danas su na Aerodromu Sarajevo dočekali i poželjeli mu dobrodošlicu srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović.

Dodik je javno zahvalio Vučiću za human gest i pomoć građanima u BiH.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su odnosi BiH i Srbije dobri, ali da ima dosta otvorenih pitanja o kojima je i danas razgovarano.

Dodik je rekao da je Vučić predložio da za 2-3 mjeseca bude održan otvoreni forum, odnosno samit Srbije i BiH upravo o tim pitanjima, što su članovi Predsjedništva BiH i prihvatili.

On je naveo da robna razmjena dobro funkcioniše, ali može biti daleko veća.

Dodik je zahvalo Vučiću na podršci u borbi protiv pandemije virusa korona vakcinama, podsjetivši da je zahvaljujući rukovodstvu Srbije medicinskim radnicima iz Republike Srpske omogućena vakcinacija u Srbiji, a Federaciji BiH doniran kontingent vakcina.

“Vidimo da donacije vakcina koje Srbija uputila zemljama regiona govori o dobroj politici Srbije”, rekao je on.

Vučić je istakao da su Astra Zeneka vakcine donirane BiH, ali da će Srbija dostaviti i vakcine ostala tri proizvođača ukoliko FBiH to bude željela.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име