Vučić: Ne smijemo našoj djeci ostaviti ZAMRZNUTE KONFLIKTE

0

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, zbog obnovljenog sukoba na Kavkazu, snažnije nego ikada protiv održavanja zamrznutog konflikta bilo gdje na Balkanu, uključujući i u Srbiji.

Obraćajući se na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU o temi spoljne politike i dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je istakao da će dati sve od sebe da se približi kompromisnom rješenju sa Albancima, iako se nikada dalje od toga nije bilo, ali najmanje zahvaljujući srpskoj krivici.

– Zamrznute konflikte ne smijemo ostaviti našoj djeci, moramo pokušati da ih riješimo, jer će se dogoditi samo jednog jutra da počne rat kao na Kavkazu, zato mi moramo to da pokušamo da riješimo i zato su za nas od presudnog značaja regionalne inicijative – istakao je Vučić.

On je naveo da su neki sa strane uvijek koristili sukobe na zapadnom Balkanu kada je trebalo da napadnu neku od zemalja regiona, te ukazao da zbog toga u regionu treba da pokušaju da govore o značajnom dijelu pitanja jedinstvenim glasom i da je siguran da će se u tome uspjeti.

– Od presudnog značaja je da pokušavamo da napravimo kompromis sa Albancima i ne doprinesemo ni na koji način razbuktavanju bilo kojih strasti u BiH – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je situacija u svijetu veoma kompleksna, te da se Srbija, koja je na raskrsnici puteva sa problemima teritorijalnog integriteta, nalazi u posebno teškoj situaciji.

– Želimo da očuvamo mir i stabilnost po svaku cenu. Ali svoju zemlju, ukoliko bude napadnuta, morate da branite – poručio je Vučić.

On je naveo da slučaj sukoba Jermenije i Azerbejdžana pokazuje koliko su opasni zamrznuti konflikti, te da je on zato snažnije nego ikada protiv održavanja zamrznutog konflikta na teritoriji Srbije (i Kosova i Metohije).

On je naveo da će Srbija nastaviti da bude na evropskom putu i da vjeruje da će i nova vlada Srbije izraziti te težnje.

Što se tiče dijaloga sa Prištinom, Vučić je naveo da su uslovi vrlo teški, te da se iz EU čuju samo blagi tonovi na izjave iz Prištine da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) završeno.

– Na dvostruke aršine moramo da se naviknemo, oni koji su stvarali nezavisno Kosovo i ljuljali ga, sad što god to neposlušno dete da učini, oni će biti na njegovoj strani. Zato mi moramo da čuvamo svoje interese, da sačuvamo svoj narod na Kosmetu, oko 95.000 je Srba na Kosovu u ovom trenutku – rekao je Vučić.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име