Vučić razgovarao sa Dodikom i rukovodstvom Srpske o Inckovim potezima

0

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nametnute odluke nikada nisu dobre, da odluke moraju da budu u saglasju sa interesima tri naroda Bosne i Hercegovine, srpskim, bošnjačkim i hrvatskim i da je to duh Dejtonskog sporazuma, a ne nametanje odluka.

Vučić je danas razgovarao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, i drugim zvaničnicima RS i Srbije.

– Imaćemo sastanak kasnije sa predstavnicima opozicionih stanaka RS i onih koji su želeli sa nama da razgovaraju i nisu tražili prisustvo stranaca. Ukoliko budu željeli i drugi, u budućnosti ćemo i njih ćemo pozivati. Saslušao sam predstavnike RS, posebno imajući u vidu nametnute odluke Incka. Oktroisane i nametnute odluke nikada nisu dobre, moraju da budu u saglasju sa interesima tri naroda, srpskim, bošnjačkim i hrvatski, to je duh Dejtionskog sporazuma a ne nametanje doluka – rekao je Vučić i istakao da je dogovoreno da se do 15. septembra donese zajednički Zakon o očuvanju jezika ćiriličnog pisma

Istakao je da je Srbija je izrazila želju da se poštuje Dejtonski sporazum, da se čuva mir u BiH, poštuje teritornijalni integritet BiH, ali i RS u okviru BiH.

Dodik je istakao da je Srpska posvećena izgradnji mira i da Srbiju doživljava kao garanciju miru, te da ne može da računa i vjeruje u namjere koje su išle ka tome da degradiraju “naša prava”.

 – Ne možemo da prihvatimo legitimitet čovjeka koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik – izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i rukovodstva Republike Srpske.

On je istakao da je o tome upoznao Vučića, te ukazao na želje da se napravi čvrsta granica na Drini.

– Mi to ne želimo – rekao je Dodik i istakao da je Srpska posvećena izgradnji mira i da ništa ne traži od onoga što su ustavna prava Srba.

Rekao je i da ne želi da Srbiji usložni probleme na međunarodnom planu.

Tema današnjeg sastanka, rekao je Dodik, bila su i ekonomska pitanja, da u operativno sagledavali dokle se stiglo i šta raditi.

Pored Dodika, na sastanku su bili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Radovan Višković.

Sastanku su prisustvovali i premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ministar finansija Siniša Mali.

Sastanak je održan u vili “Mir”.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име