ZA 100 POLJOPRIVREDNIKA SADNI MATERIJAL

0

VLASENICA – Opština Vlasenica izdvojila je iz budžeta 4.650 KM za sadni materijal za poljoprivrednike koji se bave plasteničkom proizvodnjom i koji su iskazali potrebu da prošire ovaj vid djelatnosti, te za one koji žele da se bave poljoprivrednim poslovima da bi popravili kućni budžet.

Šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica Željko Damljanović rekao je da je danas počela distribucija sadnog materijala i da će 100 poljoprivrednika dobiti sadnice paprike, krastavca i paradajza, što će mnogima pomoći da povećaju plasteničku proizvodnju.

“Obezbijedili smo po 4.000 sadnica paprike i paradajza i 2.000 sadnica krastavca od poljoprivredne zadruge `Agrofud` iz Konjević Polja. S obzirom na to da je pandemija uticala na veću zainteresovanost, imamo i korisnike iz ranijeg perioda koji siju veće površine nego do sada da bi proizveli više hrane”, rekao je Damljanović novinarima.

Petočlana porodica Božidara Karličića živi u selu Dole i uzgaja povrće u plasteniku od 50 metara kvadratnih za svoje potrebe, ali nešto i za prodaju.

“Zahvalan sam načelniku jer nam ova pomoć mnogo znači, obezbjeđujemo zdravu, domaću hranu. Imali smo još jedan plastenik, ali ga je vjetar polomio. Proizvodnju ćemo proširiti ukoliko djeca ostanu ovdje, s obzirom na to da završavaju školu”, rekao je Karličić.

Bojana Savić iz Vlasenice povrće uzgaja na poljoprivrednom zemljištu, za sada bez plastenika, a ovo joj je prva pomoć od opštine.

“Slučajno sam čula za podjelu, javila se i dobila sadnice paprike i paradajza. Zahvalna sam opštini”, rekla je Savićeva.

Opština Vlasenica je kroz raličite projekte, među kojima je ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih kroz plasteničku porizvodnju povrća, do sada poljoprivrednim domaćinstvima obezbijedila više od 100 plastenika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име