U Srpskoj zabranjena prodaja rakije proizvedene za lične potrebe

0

BANJALUKA – Građanima u Republici Srpskoj zakonom nije zabranjeno da za vlastite potrebe proizvode alkoholna pića, poput rakije, ali jeste da ih stavljaju u promet i prodaju.
“Za takav proizvod ne postoji dokaz o porijeklu, ispravnosti, bezbjednosti za ljudsku upotrebu, uslovima u kojima se proizvodi i slično”, saopšteno je iz Inspektorata u vezi sa kontrolama koje Republička poljoprivredna inspekcija sprovodi u oblasti proizvodnje i prometa jakih alkoholnih pića, što obuhvata i proizvodnju rakije.

U Inspektoratu preciziraju da je Republička poljoprivredna inspekcija, kada je riječ o kontroli proizvođača jakih alkoholnih pića, obavezna da, s ciljem zaštite zdravlja potrošača, zabrani promet alkoholnih pića koja nisu prošla nikakvu kontrolu, a koja nelegalno prodaju fizička lica.

“S obzirom na to da sama procedura registracije proizvođača jakih alkoholnih pića nije komplikovana, da je do sada u registar nadležnog ministarstva upisano oko 30 proizvođača, a svi poljoprivredni proizvođači koji žele da se bave ovom proizvodnjom trebaju pokrenuti proceduru registracije”, napominju u Inspektoratu.

Republička poljoprivredna inspekcija vrši kontrolu svih registrovanih proizvođača jakih alkoholnih pića u Srpskoj, ali i fizičkih lica za koja postoje saznanja da vrše nelegalan promet i prodaju, te tako predstavljaju nelojalnu konkurenciju onim koji su prijavljeni.

“Važno je naglasiti i da je alkohol akcizna roba, te da u tom pogledu podliježe i obavezama definisanim Zakonom o akcizama”, podsjetili su u Inspektoratu.

Zakonom o jakim alkoholnim pićima iz 2015. godine propisano je da djelatnost proizvodnje jakih alkoholnih pića mogu obavljati pravna lica i preduzetnici upisani u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Da bi pravno lice ili preduzetnik mogli da se time bave moraju ispunjavati određene uslove, čiji cilj je obezbjeđivanje kvaliteta i bezbjednosti konačnog proizvoda namijenjenog konzumiranju.

S cilju zaštite potrošačkih prava, jaka alkoholna pića koja se stavljaju u promet moraju biti deklarisana, kao i svaki drugi proizvod namijenjen za neposrednu ljudsku potrošnju, kako bi potrošači imali uvid u sve relevantne informacije o proizvodu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име