Zaharova: Rusija osuđuje sankcije Dodiku, nastoje da eliminišu neistomišljenike

0

MOSKVA – Moskva osuđuje američke i britanske sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i drugim zvaničnicima, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, te istakla da Zapad pod izmišljenim izgovorima nastoji da eliminiše sve neistomišljenike i one koji nisu saglasni sa zapadnom neokolonijalnom politikom.

“Odlučno osuđujemo unilateralna personalna ograničenja uvedena Dodiku i brojnim zvaničnicima”, navodi se u saopštenju Zaharove, objavljenom na sajtu MIP-a.

Ona je ocijenila da takva praksa nezakonitih sankcija najmanje može da osigura realizaciju pozitivne agende, jača povjerenje, međunacionalnu slogu, mir i stabilnost u BiH i regionu u cjelini.

Zaharova je ukazala da Zapad nastoji da reformatira Balkan po sopstvenim mjerilima.

“Očigledno je da Zapad, sprovodeći takvu zlonamjernu i destruktivnu politiku, teži samo jednoj stvari, a to je da preoblikuje Balkan po sopstvenim šablonima, nanoseći štetu nacionalnim interesima zemalja regiona, da pod izmišljenim izgovorima eliminiše sve neistomišljenike i one koji se ne slažu sa zapadnom neokolonijalnom politikom”, ocijenila je Zaharova.

Prema njenim riječima, Moskva je uvjerena da je Balkan teritorija ravnopravne saradnje, a ne konfrontacije i svođenja računa.

“S tim u vezi, Rusija apeluje na sve spoljne učesnika da odustanu od egoističnih pristupa i da se vrate konstruktivnoj saradnji”, poručila je Zaharova.

Velika Britanija je u ponedjeljak, 11. aprila, saopštila da je uvela sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović zbog “pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine“.

Ranije je kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri američkom Ministarstvu finansija uvela sankcije Dodiku i ATV-u zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име