ZAHVALNOST SRBIJI ZA NESEBIČNU PODRŠKU

0

BEOGRAD – Ministar za evropske integracije i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić istakao je da Srpska duguje veliku zahvalnost Srbiji za nesebičnu podršku i pomoć, posebno u doba epidemije virusa korona, te naglasio da je saradnja na obostranu korist građana.

“Kad god je Srpska trebala medicinsku pomoć i druge vidove podrške, Srbija je to ekspresno završavala i dostavljala kontingente pomoći”, rekao je Klokić i podsjetio na donaciju od 15 sanitetskih vozila za domove zdravlja u Srpskoj.

On je, povodom tradicionalne manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”, koja je počela sinoć prikazivanjem prve od šest kolažnih TV emisija, napomenuo da je Srbija otvorila granice za BiH kada su ih gotovo sve zemlje u regionu zatvorile zbog virusa korona, kao i da je omogućila prolaz ljudima iz Srpske radi liječenja.

Klokić je naglasio da je u saradnji Predstavništva Republike Srpske i Ministarstva spoljnih poslova Srbije transportovano više od 100 pacijenata iz Srpske u Srbiju.

On je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje institucija dvije republike, te posebno istakao projekat “Podrinje”, kao i zajedničke sjednice dvije vlade, veoma dobre kontakte Ministarstva za evropske integracije Srpske sa vojvođanskim Sekretarijatom za međunarodne odnose, te sa resornim ministarstvom Srbije i ministrom Jadrankom Joksimović.

“Znamo da je put zaštite interesa i pozicije Republike Srpske, za koji se Srpska opredijelila, pun izazova”, rekao je Klokić.

On je naveo da je saradnja Srpske i Srbije na obostranu korist građana, te podsjetio na infrastrukturne projekte, kao što je most “Bratoljub” preko Drine između Bratunca i Ljubovije, dionica Bijeljina-Rača na budućem auto-putu od Beograda ka Banjaluci, ali i planirani aerodrom u Trebinju, gasna veza između Bijeljine i Istočnog Sarajeva, te zajednički rad u oblasti namjenske industrije.

Klokić je napomenuo da je, nažalost, pandemija usporila neke zajedničke projekte u oblasti evropskih integracija, ali i istakao da je resorno ministarstvo Srbije dalo smjernice i planove, koji će biti realizovani nakon izbora nove vlade.

“Očekujem i dalje jako dobru saradnju sa svima u Srbiji”, rekao je Klokić, te dodao da zajedničke sjednice dvije vlade daju smjernice buduće saradnje.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da ovo predstavništvo ovom manifestacijom, kao i projektima iz kulture, umjetnosti, privrede, obrazovanja, nauke i sporta, želim da predstavi Srpsku u Srbiji, te poveže građane, privrednike i institucije.

On je naveo da će, uprkos epidemiji virusa korona, ove godine, posredstvom šest kolažnih TV emisija, koje će emitovati RTRS, RTS i gotovo 40 lokalnih TV stanica, promovisati Republiku Srpsku, ali da se nada da će iduće godine to biti ponovo realizovano po gradovima Srbije na skupovima koji su izuzetno posjećeni.

“Ova manifestacija na najbolji način jača saradnju Republike Srpske i Srbije i predstavlja potencijale Srpske”, rekao je Cicović.

On je podsjetio na projekte koje realizuje Predstavništvo, kao što su predstavljanje privrede i turizma na sajmovima u Srbiji, sajam knjiga, gostovanje pozorišta, umjetnika, etno-grupa, dječija manifestacija “Licidersko srce”.

“Posebna pažnja posvećena je projektima zaštite srpskog jezika, kulture i tradicije, jer je to garancija opstanka srpskog naroda na ovim prostorima”, naglasio je Cicović.

“Najvažnije je da razumijemo da saradnja nas sa obje strane Drine mora da bude dobra jer je to garancija i budućnost i nas, ali i ovog regiona. Sve što rade Srpska i Srpska usmjereno je na ostvarivanje vlastitih ciljeva, ali i regionalne stabilnosti i razvoja regiona”, poručio je Cicović.

Emisije ove manifestacije, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, biće posvećene i saradnji gradova i opština, te saradnji u turizmu, kulturi, prosvjeti, umjetnosti i osnovnom i srednjem obrazovanju, a poruke će uputiti zvaničnici Srpske i Srbije.

Prva emisija, prikazana sinoć na RTRS-u, bila je posvećena institucionalnoj saradnji Srpske i Srbije, a gledaoci su mogli da čuju i vide poruke povodom ove manifestacije od NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Tema večerašnje, druge emisije će biti privredna saradnja dvije vlade, uz poruku dva premijera – Srpske Radovana Viškovića i Srbije Ane Brnabić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име