ZAŠTITOM STANDARDA I POVEĆANJEM PLATA PROTIV INFLACIJE

0

BANJALUKA – Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik izjavio je da su zaštita standarda i povećanje plata dobar metod borbe protiv inflacije.

“U uslovima uvezene inflacije, koja je inflacija troškova, povećanjem plata biće sačuvana kupovna moć i standar i dovešće do jedne nove ravnoteže ukoliko se situacija na globalnom nivou smiri”, rekao je Krajišnik.

On je istakao da je zvanična stopa inflacije prešla 10 odsto, što za naše prostore, gdje se ona pojavljuje povremeno, nije tako strašno.

Krajišnik je naveo da problem pravi stvarna inflacija, koja se ogleda u rastu cijena u potrošačkoj korpi i koja je znatno viša.

“Inflacija je kod nas najvećim dijelom uvezena”, rekao je Krajišnik za RTRS i dodaje da inflatorni pritisak na globalnom nivou nije od juče.

On je naveo da su sankcije prema Rusiji, jednoj velikoj ekonomiji, podigle cijene energenata, dok je pandemija virusa korona dovela do poteškoća u snabdijevanju zbog čega su rasle cijene.

Krajišnik kaže da će najavljeno povećanje plata i penzija, uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice i privremeno ukidanje akciza na gorivo napraviti novi pritisak na budžet i da se mora napraviti nova budžetska šema.

“Neke druge stvari će morati da sačekaju, odnosno da budu izvan prioriteta potrošnje”, rekao je Krajišnik i dodao da nema razloga da ne vjeruje da će budžet biti stabilan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име