Zavadi, pa vladaj

0

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, osim što je dobro izražavao zabrinutost u prethodnih 12 godina njegovog mandata, pokazao se i kao dobar predstavnik međunarodne zajednice.

Posljednjim potezom koji je povukao i dopunio Krivični zakon BiH odlukom koja zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje raznih zločinaca dolio je takvo ulje na vatru na ionako zapaljivoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Zato je Incko dobar predstavnik međunarodne zajednice koja ništa dobro nije donijela ovoj državi, osim što je godinama stvarala međusobne konflikte i svađala ionako posvađane narode. To je očigledno i bio cilj međunarodnoj zajednici sve ove godine, da kao vuk pod jagnjećom kožom glumi prijatelja i saveznika, ali sa lošim namjerama.

Zato je parola međunarodne zajednice očigledno „zavadi, pa vladaj“. I to je Incko upravo uradio. Zavadili su nas po ko zna koji put, kako bi imali opravdanje i izgovor zašto treba još 25 godina da ostanu u BiH i da “izglađuju” odnose. No, pitali nas iko želimo li mi to?!

Vjerovali ili ne, i političari su kao i narod u ovoj državi siti priča međunarodne zajednice kako sami ne možemo i ne znamo da se obrišemo oko usta, pa nam treba visoki predstavnik da nam pokaže kako se to radi.

Incko jeste otišao u velikom stilu, ali je isto tako iza sebe ostavio veliki teret dolazećem visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, koji će moći da koristi bonska ovlašćenja, ali i da trpi bijes domaćih političara koji je Incko izazvao na samom odlasku.

Do sada su visoki predstavnici donijeli oko 900 sličnih odluka, pamtimo i veliku “sječu kadrova”, funkcionera, uglavnom iz SDS, kojih je oko 60 smijenjeno u jednom danu. Samo što je Incko otišao korak dalje, prekršio Ustav BiH i zabranio osnovno ljudsko pravo – pravo na mišljenje i pravo da se to mišljenje javno iznese.

Iako nimalo slavan povod za okupljanje, ali možda će ovo konačno ujediniti političare u Republici Srpskoj oko jednog zajedničkog nacionalnog interesa za dobrobit Republike Srpske i njenih građana. Za promjenu da mi međunarodnoj zajednici bacimo rukavicu u lice, da vidimo kako će se snaći.

(Autor: Mirjana Radanović, Srpskainfo.com)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име