Završen mural u okviru projekta “Tematska staza stopama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića”

0

ZVORNIK – U zvorničkoj Ulici braće Obradovića završen je mural, u okviru projekta “Tematska staza stopama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića”, koji realizuje Turistička organizacija grada Zvornika uz finansijsku pomoć Turističke organizacije Republike Srpske.

Na muralu je prikazano sjećanje na kraljev boravak u Zvorniku 4. jula 1919. godine, što je bilo, kako su tada mediji zapisali, prvo stupanje NJegovog kraljevskog visočanstva na zemljište oslobođene Bosne, a čija je posjeta poslužila kao povod ideji za izgradnju novog željeznog mosta koji spaja Republiku Srpsku i Srbiju.

Mural se nalazi na potpornom zidu u blizini kuće Stanka Nikolića u kojoj je kralj prilikom posjete boravio, a koja se danas nalazi pod upravom Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Sa kraljem Aleksandrom i domaćinom Nikolićem su i Đorđo Vidaković, gradski načelnik Zvornika, pravoslavni paroh, župnik i muderis.

Mural je oslikao zvornički umjetnik Dejan Vidaković, a da bi vjerodostojno bio prikazan taj istorijski trenutak. Projekat je realizovan u saradnji sa Svetosavskom omladinskom zajednicom Zvornik, na čelu sa profesorom Stanislavom Tomićem.

U nastavku projekta planirano je i postavljanje dvojezične table koja će turistima pružiti informacije o prikazanoj kompoziciji, dok će u martu biti organizovana promotivna šetnja “Kraljevim stopama”.

“Mural je važan kao nova tačka za turističko razgledanje. Tematska staza će obuhvatati tačke hram Rođenja Svetog Jovana Preteče, kuća Stanka Nikolića, mural, Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku”, rekla je novinarima direktor Turističke organizacije grada Zvornika Ivana Đokić Milanović.

Ona je dodala da će ovim biti stvorena osnova za uvođenje novog turističkog sadržaja i uvezivanje turističke ponude Zvornika i Malog Zvornika, što je i krajnji cilj projekta.

Đokić Milanović smatra da će to omogućiti da se u godinama koje slijede, bezbroj puta čuje priča o kralju Aleksandru i mostu, čime će se i na taj način kroz umjetnost i turizam sačuvati važno kulturno-istorijsko nasljeđe i u Zvorniku i u Malom Zvorniku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име