Zeljković: Britanski soj virusa doći će i u RS, ako već nije

0

BANJALUKA, BEOGRAD – Prvi slučaj britanskog soja virusa korona juče je potvrđen u Srbiji, a Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, za “Nezavisne” je kazao da očekuju da ovaj soj pređe iz Srbije u Republiku Srpsku, ako već dosad nije.

Zeljković je istakao da će RS u martu imati mogućnost sekvencioniranja korone, kojim se utvrđuje soj virusa.

Dodao je da je aparat za sekvencioniranje virusa korona u RS stigao krajem 2020. godine, putem donacije Svjetske zdravstvene organizacije, te da očekuju da će obuka medicinskog osoblja za rad na ovom aparatu početi u februaru.

“U februaru očekujemo da će stići osobe koje mogu izvršiti obuku za rad na aparatu”, rekao je Zeljković.

Istakao je da krajem februara ili početkom marta očekuju da osoblje Instituta bude osposobljeno za rad na ovom aparatu te da će samo sekvencioniranje virusa korona u RS početi u martu.

Naveo je da virusi imaju jaku sposobnost mutacije te da ovaj soj, otkriven u Velikoj Britaniji, ima veću sposobnost transmisije.

“Ima lakšu sposobnost prenosa, brže se prenosi između osoba, samim tim mnogo veći broj ljudi se može zaraziti u kraćem periodu, na lakši način. U tome leži najveća razlika između ovog i drugih sojeva virusa”, kazao je Zeljković.

Dodao je da ovaj soj razvija istu kliničku sliku kao i svi dosadašnji sojevi.

“Klinička slika koju ovaj soj virusa korona izaziva se ne razlikuje mnogo od kliničke slike drugih sojeva. Na sreću ovaj soj virusa korona ne razvija srednje tešku ili tešku kliničku sliku, već se samo brže i lakše prenosi”, objasnio je Zeljković.

Da je britanski soj virusa korona stigao u Srbiju, potvrdio je juče Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, dodajući da je prvi slučaj ovog soja otkriven kod putnice iz Londona.

Vučić je naveo da je ovo otkriveno analizom uzorka na Institutu “Torlak” te da je obaviješten da je ova putnica bila negativna na PCR testu.

Dodao je da je putnica lakše oboljela, a da njen suprug ima teške simptome, odnosno upalu pluća, te da su svi njeni kontakti izolovani.

Kada je riječ o nabavci vakcina protiv virusa korona, Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da Republika Srpska preduzima sve kako bi u kontaktima s proizvođačima obezbijedila dodatni broj vakcina.

“Mi smo uvjereni da ćemo veoma brzo riješiti pitanje kvalitetne nabavke vakcina putem naših dokazanih prijatelja i obezbijediti da građani RS budu uključeni u proces opšte vakcinacije. Vakcinacija će biti stvar onih koji to žele, a naša je obaveza da obezbijedimo vakcine”, rekao je Dodik poslije sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci.

Dodik je podsjetio da je RS platila 400.000 vakcina putem programa “Kovaks” više od šest miliona maraka, a tih vakcina nema.

“Preduzimamo sve mjere kako bismo u saradnji s proizvođačima obezbijedili da Republika Srpska ima dodatni broj vakcina”, naglasio je Dodik.

Za nabavku dodatnih vakcina protiv virusa korona odlučio se i Krizni štab Brčko distrikta, koji je donio odluku o nabavci još 48.000 doza.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име