Zeljković: Broj novozaraženih dnevno spustiti na 20

0

BANJALUKA, SARAJEVO – Bitno je da u narednom periodu broj pozitivnih slučajeva na dnevnom nivou bude ispod 30 ili čak 20, ali da obuhvat testiranja ostane isti ili veći.

Rekao je ovo Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, za “Nezavisne” komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju u RS, koju je okarakterisao kao stabilnu.

U BiH je za 24 časa novooboljelo 80 osoba i to u RS virus korona je potvrđen kod 30 osoba, u FBiH 49, a jedan novi slučaj registrovan je u Brčko distriktu.

Zeljković je pojasnio da je razlog za ovako mali broj novozaraženih u RS to što se vikendima testira manji broj uzoraka, a za ovaj vikend ih je testirano 483.

“Vikendom dobijamo manje uzoraka iz domova zdravlja pa je samim tim i rezultat pozitivnih manji. Zbog toga nam vikend ne može biti paritet da možemo reći da imamo poboljšanu epidemiološku situaciju”, rekao je Zeljković.

Dodao je da je epidemiološka situacija u RS trenutno stabilna jer broj novozaraženih na dnevnom nivou u posljednje vrijeme ne prelazi 100.

Novi slučajevi kovida-19 u FBiH registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа u RS najveći broj zaraženih evidentiran je u Banjaluci – kod 12 osoba, a oboljele su po četiri osobe iz Zvornika i Pala.

Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je osam novih smrtnih slučajeva, a za 24 sata preminule su četiri osobe: dva muškarca iz Bugojna i Travnika, kao i dvije žene iz Kaknja i Tuzle, dok su četiri prijavljena smrtna slučaja iz proteklog perioda.

U RS za 24 časa preminule su četiri osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

“Rаdi sе о tri muškаrcа i јеdnој žеni srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi. Dvije preminule osobe su iz Grаdiškе, te po jedna iz Fоčе i Dоbоја”, saopštili su u Institutu za javno zdravstvo RS.

U Kriznom štabu Hercegovačko-neretvanskog kantona su saopštili da je tokom vikenda u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetske kliničke bolnice Mostar od kovida-19 preminulo pet pacijenata, i to četiri muškarca iz Mostara i jedan muškarac iz Širokog Brijega.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име