Zeljković: Mjere prevencije važe i za predizborne skupove

0

BANJALUKA – Kad je riječ o predstojećoj predizbornoj kampanji, iz Instituta za javno zdravstvo RS podsjećaju da su već dali preporuke ponašanja građana i na javnim mjestima i u zatvorenom prostoru.

Branislav Zeljković, direktor IJZ RS, naglašava da ta pravila važe i za predstojeću kampanju.

– Preporuke su iste, bilo da se radi o privatnim ili javnim okupljanjima na javnim mjestima. Mjere prevencije se moraju primjenjivati, kako bismo spriječili dalje širenje zaraze. Dakle, ne postoje posebne preporuke za pomenutu vrstu događaju, jer predizborni skupovi  podliježu već postojećim preporukama – poručuje Zeljković.

Ističe da građani moraju da budu svjesni da se preventivne mjere produžavaju s ciljem zaštite njihovog zdravlja.

– Nemoguće je da jedan ili više pojedinaca ne poštuju mjere, i da se očekuje da epidemiološka situacija bude stabilna ili da ide nabolje. Potrebno je da najmanje 95 do 99 odsto građana poštuje sve preporuke, da bi epidemiološka situacija išla u nekom boljem smjeru. I dalje  moramo da se pridržavati fizičke distance, nošenja maski, lične higijene i dezinfekcije – ponavlja Zeljković.

Kaže da nema posebnog žarišta koje je doprinijelo povećanju broja zaraženih korona virusom, ali da postoje saznanja o nepoštivanju higijensko-epidemioloških mjera na određenim mjestima, odnosno, događajima.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име