Zeljković: Restriktivnije mjere u sredinama sa većim skokom broja zaraženih

0

BANJALUKA – Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je epidemiološka situacija u Srpskoj veoma nepovoljna, zbog čega će u lokalnim zajednicama u kojima je došlo do skoka značajnog broja zaraženih virusom korona biti uvedene restriktivnije mjere.

Zeljković je poručio da je prevashodni razlog povećanja broja pozitivnih na virus korona neodgovornost pojedinac.

“Nažalost, preventivne mjere se krše i dalje bez obzira na naša upozorenja i apele. Pojedinci se okupljaju mimo svih propisa i preporuka, zbog čega se virurs brzo širi među populacijom”, rekao je Zeljković za današnji “Euro-Blic”.

On je upozorio da je crveni alarm u Srpskoj definitivno upaljen, samo se postavlja pitanje kako će se reagovati.

Prema njegovim riječima, najviše zaraženih bilježi Banjaluka te lokalne zajednice u njenoj blizini Gradiška i Laktaši, Kotor Varoš i Čelinac, kao i Zvornik i Bijeljina.

Zeljković je napomenuo da su najveći rizik skupovi privatnog tipa, odnosno okupljanja ljudi na privatnim posjedima, bez nošenja maske i preporučene fizičke distance, te naglasio da će u nerednom periodu Komunalna policija rigorozno kontrlisati ovakve događaje.

Zeljković kaže i da svaki skup, bilo da ga organizuje politički subjekat ili osoba, može da bude mjesto širenja zaraze, ako se krše preventivne mjere.

“Svjesni smo frustracije građana. Prvi smo mi frustrirani kada vidimo takvu situaciju. Međutim, postoje kontrolni organi koji su dužni da to provjeravaju, kontrolišu i kažnjavaju. Građani, ako primijete nešto slično, mogu da se obrate Inspektoratu Srpske ili Komunalnoj policiju u svojoj lokalnoj zajednici”, rekao je on.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име