ZGRADU OPŠTINE U VLASENICI KRASI SUNČANI SAT

0

VLASENICA – Profesor na Geografskom fakultetu u Beogradu Milutin Tadić postavio je na zgradi opštine Vlasenica sunčani sat koji radi uz pomoć sunca i sjene.
Na ideju da se ovaj “vremenski raritet” nađe u Vlasenici došao je Vlaseničanin Vidomir Obradović, profesor na Prirodnomatematičkom fakultetu u Banjaluci.

Šef Odsjeka za razvoj u opštinskoj upravi Željko Damljanović izjavio je novinarima da je sat postavljen na južnoj strani zgrade, te da radi uz pomoć sunca i sjene, bez električne energije. Iznad sata ispisan je naziv Vlasenica, a ispod geografske koordinate.

Profesor na Geografskom fakultetu u Beogradu Milutin Tadić poznat je po postavljanju sunčanih satova na Svetoj Gori, Hilandaru i mnogim svetim mjestima u Srbiji.

On je rekao da je to jednostavna i stara sprava koja se sastoji od šipke koju treba orijentisati tako da je paralelna zemljinoj rotacionoj osi i, praktično, tu šipku podmetnuti suncu koje se tokom dana prividno okreće oko šipke, a sjenka prati, reprodukuje hod sunca.

Tadić je dodao da je izračunata polukružna skala tako da će sjenka svojim pravcem pokazivati vrijeme.

“Sjenka pokazuje takozvano pravo sunčevo vrijeme koje se od svakodnevnog, tokom godine, razlikuje plus-minus 16 minuta. U ljetnoj polovini godine, kada se najčešće gleda na sunčani časovnik, to je plus-minus šest minuta. Za svaki dan postoji razlika koja se zove vremensko izjednačenje. Opština je dobila tablicu i znaće svaki dan tu razliku”, pojasnio je Tadić.

Obradović je istakao da sa profesorom Tadićem ima odličnu naučnu saradnju i da je došao na ideju da postave sunčani sat u Vlasenici.

“Ideju je podržao načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević, a s obzirom na to da pretendujemo da turizam bude jedna od vodećih privrednih grana u našoj opštini, sigurno je da će i ovaj sat biti jedan od turističkih potencijala”, izjavio je Obradović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име