Zvorničani daleko od kolektivnog imuniteta

0

ZVORNIK – Vakcinacija je vrlo važna u borbi protiv kovida 19 jer je to jedini način da epidemiju privedemo kraju rekla je za radio Osvit dr Cvijeta Ostojić Vasić, načelnica HES-a u zvorničkom Domu zdravlja. Govoreći o kolektivnom imunitetu, istakla je da su Zvorničani od toga daleko.

“Da bi postigli kolektivni imunitet treba biti vakcinisano više od 60 posto stanovništva. Mi trenutno vakcinišemo samo prioritetne grupe odnosno u toku je prva faza u koju spadaju zdravstveni radnici i osobe u Domu za stara. U drugu fazu spadaju lica iznad 65 godina, nakon njih hronični pacijenti dok u treću fazu spadaju, policija, novinari i ostale kategorije. Tako da bi trebalo vakcinisati jako veliki broj ljudi odnosno svakog građanina iznad 18 godina, da bi govorili o kolektivnom imunitetu”, ističe Vasić Ostojić.

U zvorničkom Domu zdravlja nastavlja se vakcinacija lica starijih od 65 godina. Do kraja ove sedmice vakcinisano je ukupno 744 lica. Danas će drugu dozu vaccine Sputnjik 5 primiti 24 korisnika Doma za stara lica u Kiseljaku. Od početka vakcinacije nikakvih ozbiljnih neželjenih reakcija na vakcinu nije bilo, ističe Ostojić Vasić.

U ponedeljak se očekuje dopremanje vakine proizvođača Fajzer kojom će biti nastavljena vakcinacija osoba iznad 65 godina, dok je prethodnih 744 lica vakcinisano ruskom vakcinom Sputnjik 5.

(Radio Osvit)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име