Zvorničke zdravstvene ustanove se spremaju za elektronske zdravstvene knjižice

0

ZVORNIK – Zvorničke zdravstvene ustanove spremaju se za prelazak na upotrebu IZIS sistema, odnosno elektronske zdravstvene knjižice i elektronskih zdravstvenih kartona koji će umnogome smanjiti kretanje pacijenata i olakšati prenos podataka i informacija između različitih nivoa zdravstvenih ustanova.

Direktor JZU „Bolnica Zvornik“ Ivan Popović kaže da su obuku radnika za novi sistem izvršili predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

– Integrisani zdravstveni informacioni sistem je jedan od najkompleksnijih i najznačajnih projekata u zdravstvenom sektoru Republike Srpske. Ovim sistemom više nivoa zdravstvene zaštite objedinjuje se u jedan integrisani sistem sa ciljem uvođenja centralnog elektronskog zdravstvenog kartona. Elektronski zdravstveni karton sadržaće podatke o liječenju, dijagnostičkim pretragama i terapijama kojima će pored osiguranika moći da se pristupi iz bilo koje zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj što će umnogome podići kvalitet zdravstvenih usluga jer će ljekar pri pregledu imati uvid u sve one parametre koji su bitni za što kvalitetniji dalji tok liječenja. Pored elektronskog zdravstvenog kartona svaki osiguranik dobiće elektronske zdravstvenu knjižicu kao i besplatnu aplikaciju za pristup ličnom zdravstvenom kartonu gdje će u svakom momentu u realnom vremenu moći da ostvari uvid u rezultate dijagnostičkih analiza i istoriju ljekarskih izvještaja i terapija – rekao je Popović.

U realnom primjeru jedan odlazak kod doktora specijaliste bi u kratkim crtama izgledao ovako:

Nema potrebe da pacijent odlazi u poslovnicu Fonda zdravstvenog osiguranja radi ovjere knjižice jer će taj podatak od sada biti sastavni dio elektronskog zdravstvenog kartona.

Pacijent se kao i do sada javlja svom porodičnom ljekaru koji preko IZIS-a šalje elektronske uputnice za specijalistu kojem se pacijent upućuje kao i elektronsku uputnicu ka nadležnoj laboratoriji ukoliko su potrebne dodatne pretrage prije samog pregleda kod ljekara specijaliste.

Pacijent sa svojom elektronskom knjižicom odlazi u nadležnu laboratoriju, daje uzorak krvi i više nema potrebu da se vraća u istu jer će po završetku rezultati analiza biti automatski proslijeđeni u njegov elektronski zdravstveni karton.

Nakon toga pacijent se javlja u specijalističku ambulantu gdje ljekar specijalista ima uvid u sve ranije posjete zdravstvenoj ustanovi od strane navedenog pacijenta kao i rezultate svih dijagnostičkih procedura što mu ostavlja prostor da se posveti pacijentu, uradi specijalistički pregled i propiše terapiju za dalje liječenje.

Ukoliko se javi potreba za nekim dodatnim analizama ljekar specijalista će kreirati dodatnu uputnicu bez potrebe da se pacijent vraća svom porodičnom ljekaru kako bi dobio uputnicu.

Nakon završenog pregleda, specijalistički izveštaj i terapija se, opet elektronskim putem, prosljeđuju porodičnom ljekaru koji iste verifikuje nakon čega pacijent odlazi u apoteku i pomoću elektronske zdravstvene knjižice podiže terapiju.

(infobirac.net)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име