Zvornik na regionalnoj konferenciji „Jedan region – jedno tržište“ u Novom Sadu

0

ZVORNIK – Predstavnici grada Zvornika učestvovali su u radu regionalne konferencije „Jedan region, jedno tržište-korak ka zajedničkom tržištu EU/2022“ koja je održana 21. i 22. decembra u Novom Sadu.

Organizator konferencije je fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine u saradnji sa partnerima iz Jugoistočne Evrope.

Učesnici su razgovarali o značaju jačanja lokalnog obrazovnog sistema koji bi inspirisao osjećaj pripadnosti i podržao inovativna rješenja važna za dobrobit lokalnih zajednica. Brojni predstavnici iz regiona istakli su značaj digitalizacije na lokalnom nivou, a ujedno su im predstavljene i najbolje prakse lokalne zelene mobilnosti, koja podržava očuvanje lokalnog eko-sistema i održivi razvoj na lokalnom nivou.

Tokom konferencije održana je i otvorena sesija za: Klub gradova i opština naklonjenih poslovanju (BFC klub) pod nazivom „Kako ojačati kapacitete za sprovođenje politika EU i apsorbovanje EU fondova na lokalnom nivou?“.

Predstavnici lokalnih samouprava nosilaca sertifikata povoljnog poslovnog okruženja istakli su izazove sa kojima se nose u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, te o načinu zadržavanja osoblja i širenja znanja o politikama Unije.

Podsticanje na dijalog o izazovima i potencijalnim rješenjima, koja bi pomogla da se lokalne vlasti bolje osposobe da apsorbuju sredstva EU usmjerena na društveno-ekonomski razvoj bio je cilj otvorene sesije.

Doprinos za organizaciju regionalnog događaja dali su i Regionalni forum mladih lidera u saradnji sa Gradom Novim Sadom, Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Konrad Adenauer Štiftung (KAS), Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Vojvodine (PKV).

(Izvor: Grad Zvornik)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име