Zvornik: Prvih 40 zdravstvenih radnika primilo vakcinu „ Sputnjik V“

0

ZVORNIK – Prvi ljekari koji su u Bolnici Zvornik, primili prvu dozu vakcine „ Sputnjik V„ dr Nataša Ivanović, zamjenik direktora bolnice i prim. dr Pero Pajkanović, infektolog rekli su novinarima da se osjećaju dobro.

Zamjenik direktora bolnice dr Nataša Ivanović je rekla da je srećna kao ljekar što se vakcinisala, jer je to jedini vid zaštite, sprečavanja i širenja te okončavanja pandemije  virusa Covid -19.

Danas se u ovoj zdravstvenoj ustanovi vakcinisalo prvih 40 zdravstvenih radnika, koji su najizloženiji infekciji virusom korona, rekla je Ivanović i istakla nadu da će uskoro početi masovna vakcinacija kako zdravstvenog sektora, tako i stanovništva, kako bi se što prije vratili u  normalni život . Ona se zahvalila Vladi Republike  Srpske, resornom ministarstvu i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Kako prenosi “Radio Osvit”, dio radnika ove zdravstvene ustanove njih 50 će vakcinu primiti u Republici Srbiji, a danas je ovu mogućnost iskoristio 21 zdravstveni radnik Bolnice Zvornik.Druga doza vakcina „ Sputnjik V„ prima se nakon 21 dan pa će zdravstveni radnici ovu dozu primiti  11 marta.

Dr Pero Pajkanović, infektolog u Bolnici Zvornik je rekao da je ova,  kao i svaka druga vakcina i da se osjeća dobro.  Koliki je značaj imunizacije dr Pajkanović je slikovito objasnio i rekao da je astronaut prilikom spuštanja na mjesec rekao „  ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo“, dok je vakcinacija veliki korak za čovjeka, a još veći za čovječanstvo imajući u vidu da pandemija traje godinu dana sa velikim brojem oboljelih i umrlih. On je dodao da je Republika Srpska među prvim zemljama u regionu koja je započela proces vakcinacije . Dr Pajkanović je pojasnio  da će kako budu stizale vakcine , biti i organizovano vakcinisanje prvo zdravstvenih radnika koji su u kontaktu sa kovid bolesnicima, potom u kontaktu sa bolesnicima koji mogu biti pozitivni i na kraju i svi ostali zdravstveni radnici i osoblje, kao i stanovništvo.

On je rekao da je trenutna epidemiološka slika , već nekoliko nedelja, relativno stabilna . U Bolnici Zvornik je trenutno smješteno oko 20-tak pacijenata koji su u izolaciji jer su pozitivni, dok je taj broj unazad dva mjeseca bio i preko 50.

On je naglasio da će trebati dosta vremena da cijela populacija postigne značajan stepen imunizacije vakcinama  ( od 60 do 70 % stanovništva) i dijelom onih koji su preležali infekciju , pa da dođe do rijetkih slučajeva novozaraženih.

„Trebao bi da procenat novozaraženih bude ispod 0,5 a trenutno je kod nas od 13 do 15 posto od broja testiranih osoba, što znači da smo još daleko od smirivanja pandemije, „ zaključio je dr Pajkanović.

(Izvor: Radio Osvit)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име