Zvornik spreman za elektronske kartice

0

ZVORNIK – Elektronske uputnice, recepti i zdravstveni kartoni uskoro će postati praksa i u javnim zdravstvenim ustanovama u Prijedoru i Zvorniku, koje ovih dana privode kraju pripreme za prelazak na Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS).

Kako su objasnili u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, implementatori projekta su svakodnevno na terenu i organizuju obuke sa zdravstvenim radnicima, dok bi do kraja godine većina ustanova u Srpskoj trebalo da bude uvezana u novi sistem, zahvaljujući kojem će domaće zdravstvo biti brže, dostupnije i efikasnije.

Novi način rada, koji je počeo prije nešto više od mjesec dana u Gradišci, Kozarskoj Dubici i Srpcu, odlično funkcioniše u praksi, pa zdravstveni radnici već uočavaju brojne prednosti.

U Fondu ističu da svakodnevno stoje na raspolaganju zdravstvenim ustanovama u slučaju da im je potrebna dodatna tehnička podrška na implementaciji novog sistema rada.

– Za sada je oko 6.500 osiguranika u tri lokalne zajednice preuzelo svoje elektronske kartice koje su besplatne, odnosno finansira ih Fond RS u okviru ovog projekta. Prema dosadašnjim iskustvima, osiguranici pozitivno reaguju na karticu, posebno iz razloga što njenom upotrebom prestaje potreba za ovjeravanjem zdravstvenih knjižica – istakli su u Fondu.

Direktor bolnice u Zvorniku Ivan Popović kaže da su prošle sedmice zaposleni ove zdravstvene ustanove prošli obuku koju je organizovao Fond zdravstvenog osiguranja RS.

– Jedva čekamo da pređemo na IZIS, koji će umnogome olakšati rad i doprinijeti bržem protoku pacijenata. Imali smo situaciju da jedan pacijent za godinu dana uradi četiri-pet snimaka magnetom, što o svom trošku, što o trošku Fonda, jer ljekari nemaju uvid. Isto tako, dešava se da neki pacijenti u roku od mjesec dana nekoliko puta odu na pregled kod kardiologa, dok drugi ne mogu nikako doći na red. Prelaskom na novi sistem imaćemo sve podatke na na jednom mjestu, tako da neće biti tih zloupotreba – kazao je Popović.

Direktorica Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović istakla je da je ta ustanova spremna za prelazak na IZIS, te da je samo pitanje dana kada će početi njegova primjena.

– Elektronske kartice će i te kako olakšati rad ljekarima, ali i građanima, jer će sve zdravstvene ustanove imati uvid u medicinske podatke pacijenta, poput rezultata dijagnostičkih postupaka, odnosno svih snimaka koji su jednom pacijentu rađeni, terapijskih procedura koje su pružene i slično – kazala je Popovićeva.

Stara zdravstvena knjižica

S ciljem sprečavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu, u Fondu zdravstvenog osiguranja kažu da još nisu definisani rokovi preuzimanja kartice. Osiguranici mogu da je, kako su naveli, preuzmu prilikom svog redovnog dolaska, odnosno ukoliko su im potrebne usluge Fonda kod ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja.

-Stara zdravstvena knjižica za osiguranike u lokalnim zajednicama, čije su zdravstvene zajednice već prešle na IZIS, važe i dalje, te se mogu uporedo koristiti sa elektronskom karticom dok novi sistem ne zaživi u cijeloj Srpskoj – istakli su u Fondu.

(Izvor: glassrpske.com)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име